-
brochette - kebab z mięsem lub rybą
-
kammounia - duszone mięso z dużą ilością kminku
-
keftaji - ostro przyprawione ratatouille, zwykle podawane z klopsikami
-
kousha - jagnięcina przyprawiona rozmarynem, miętą i kurkumą, zapiekana w glinianym garnku z ziemniakami, pomidorami oraz pieprzem
-
loup a la sfaxienne - okoń zapiekany z ziemniakami, cebulą, papryką, czosnkiem i kaparami
-
merguez - ostro przyprawione kiełbaski z jagnięciny lub koźliny, spożywane na gorąco lub zimno
-
mérou au citron - gotowany granik z sosem z cytryny, harissy i kminku
-
meshoui - mięso z rusztu
-
ojja - jajka z sosem ze świeżych pomidorów i papryczki chilli (często z dodatkiem krewetek, merguez lub móżdżku)
-
ragout de gnaouia - duszone mięso z warzywami, do którego podaje się chleb
-
salade meshouia - przyrządzone na ruszcie papryka oraz pomidory z oliwą i czosnkiem, podawane na zimno z garnirunkiem z oliwek lub tuńczyka
-
salade tunisienne - drobno posiekana papryka, pomidory i ogórek, przyprawione sokiem z cytryny, oliwy i mięty
-
shakshouka - gęsta zupa z jarzyn (głównie papryka, cebula, pomidory)
-
shorba - pikantna zupa z makaronem w kształcie ryżu
-
tajine - omlet podawany z fasolą lub ziemniakami, bułką tartą, siekanym mięsem, serem i jajkami
Tunezja - miasta
Tunezja - co warto wiedzieć
Przykładowe tunezyjskie menu - dodaj komentarz:
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies
|