Kuchnia Tunezyjska


Strona główna -> Tunezja -> Kuchnia Tunezyjska
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   
Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy












Tunezyjska kuchnia należy do najbardziej pikantnych na świecie, a jej podstawowym składnikiem jest harissa - pasta z papryczek chilli, czosnku, soli i kminku, dodawana do duszonych potraw oraz sosów. Miejscowi tak bardzo lubią harissę, że po skropieniu jej oliwą po prostu maczają w niej świeży chleb. W ten sposób powstaje najpopularniejsza tunezyjska przystawka.


Brik jest najbardziej charakterystyczną potrawą tunezyjską.

Posiłki

Tradycyjnie je się co najmniej trzy posiłki dziennie - śniadanie (ftour sbah), lancz (ftour) oraz późny obiad (ashaa). Mieszkańcy miast pierwszy posiłek najczęściej spożywają już na mieście - w barach szybkiej obsługi lub niewielkich restauracjach.

Potrawy

Tunezyjczycy uwielbiają mięso i trudno im pojąć, że ktoś na własne życzenie może z niego rezygnować. Tym samym trudno jest znaleźć dania przygotowane bez mięsa. Nawet pozornie „bezpieczne” potrawy, np. salade tunisienne czy salade meshouia są zazwyczaj przystrojone tuńczykiem, a zupy i gulasze jarzynowe gotowane na wywarze mięsnym. Problemów nie sprawia podstawowy briq i ojja. Łatwiej jest osobom lubiącym nabiał - supermarkety oferują duży wybór serów oraz jogurtów. Można także żywić się owocami, nie dość że jest ich mnóstwo, to jeszcze są stosunkowo tanie.

Pieczywo

Podstawę diety stanowi pieczywo, głównie baquette - długie chrupiące bułki pszenne. Na śniadanie podaje się je z dżemem, do lanczu i obiadokolacji - bez dodatków, jako wypełniacz. Warto spróbować tabouna - tradycyjnego płaskiego chleba Berberów.

Owoce morza

Tunezja to raj dla miłośników frutti di mare, choć dania z nich sporządzane - jak wszędzie - nie są tanie. Większość małży, kalmarów czy ostryg trafia do dużych hoteli i restauracji, ich gości na pewno stać na takie przysmaki. Gotowane małe krewetki serwuje się zazwyczaj z majonezem, większe - z grilla lub duszone.



Tunezja - miasta

Al-Mahdija Maksar Monastyr Tunis


Tunezja - co warto wiedzieć



Tunezja - Zwyczaje i tradycje w Tunezji Zwyczaje i tradycje w Tunezji
Kafeterie cieszą się dużą popularnością w Tunezji. Są to ...
Tunezja - Pamiątki z Tunezji Pamiątki z Tunezji
Tunezja oferuje turystom wiele atrakcyjnych pamiątek, które nabyć można na ...
Tunezja - Tunezja ciekawostki Tunezja ciekawostki
Chociaż Tunezyjczycy są tolerancyjni i otwarci, należy pamiętać o ...
Tunezja - Przykładowe tunezyjskie menu Przykładowe tunezyjskie menu
brochette - kebab z mięsem lub rybą kammounia - duszone mięso z ...
Tunezja - Tunezja ciekawostki cz2 Tunezja ciekawostki cz2
Z Tunezji przywieść możemy wiele ciekawych i atrakcyjnych pamiątek: dywany, ...
Tunezja - Krainy geograficzne Tunezji Krainy geograficzne Tunezji
Tunezja zajmuje najbardziej na północ wysunięty skrawek kontynentu ...
Tunezja - Tunezja aspekty prawne Tunezja aspekty prawne
Aby podróżować do Tunezji należy posiadać paszport, którego ...

Kuchnia Tunezyjska - komentarze:


Kuchnia Tunezyjska komentarz Rychu
2010-11-24 10:10:48
Kebaby mają naprawde wypasione, w Polsce to mięso pochodzi z hurtowni pod dworcem centralnym i może 8 lat temu mogły smakować, ale teraz to śmieci a nie mięso tam dają.


Kuchnia Tunezyjska - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 
Najpopularniejsze
Gdańsk zabytki
Warszawa zabytki
Kraków zabytki
Najpopularniejsze
londyn
Madryt
Wilno
Wiedeń
Mediolan
Paryż zabytki
Rzym zabytki
Tomcat monitoring
Lovetotravel
Kontakt
Regulamin
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies