Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Tunezyjska kuchnia należy do najbardziej pikantnych na świecie, a jej podstawowym składnikiem jest harissa - pasta z papryczek chilli, czosnku, soli i kminku, dodawana do duszonych potraw oraz sosów. Miejscowi tak bardzo lubią harissę, że po skropieniu jej oliwą po prostu maczają w niej świeży chleb. W ten sposób powstaje najpopularniejsza tunezyjska przystawka.
Brik jest najbardziej charakterystyczną potrawą tunezyjską. Posiłki Tradycyjnie je się co najmniej trzy posiłki dziennie - śniadanie (ftour sbah), lancz (ftour) oraz późny obiad (ashaa). Mieszkańcy miast pierwszy posiłek najczęściej spożywają już na mieście - w barach szybkiej obsługi lub niewielkich restauracjach. Potrawy Tunezyjczycy uwielbiają mięso i trudno im pojąć, że ktoś na własne życzenie może z niego rezygnować. Tym samym trudno jest znaleźć dania przygotowane bez mięsa. Nawet pozornie „bezpieczne” potrawy, np. salade tunisienne czy salade meshouia są zazwyczaj przystrojone tuńczykiem, a zupy i gulasze jarzynowe gotowane na wywarze mięsnym. Problemów nie sprawia podstawowy briq i ojja. Łatwiej jest osobom lubiącym nabiał - supermarkety oferują duży wybór serów oraz jogurtów. Można także żywić się owocami, nie dość że jest ich mnóstwo, to jeszcze są stosunkowo tanie. Pieczywo Podstawę diety stanowi pieczywo, głównie baquette - długie chrupiące bułki pszenne. Na śniadanie podaje się je z dżemem, do lanczu i obiadokolacji - bez dodatków, jako wypełniacz. Warto spróbować tabouna - tradycyjnego płaskiego chleba Berberów. Owoce morza Tunezja to raj dla miłośników frutti di mare, choć dania z nich sporządzane - jak wszędzie - nie są tanie. Większość małży, kalmarów czy ostryg trafia do dużych hoteli i restauracji, ich gości na pewno stać na takie przysmaki. Gotowane małe krewetki serwuje się zazwyczaj z majonezem, większe - z grilla lub duszone. Tunezja - miasta
Tunezja - co warto wiedzieć
Kuchnia Tunezyjska - komentarze:
Kuchnia Tunezyjska - dodaj komentarz:
|